Забранена преди 50 години пиеса с премиера в Пловдивския театър

Свалената от афиша на Военния театър в София на 25 март 1967 г. и забранена от комунистическия режис за поставяне пиеса на Георги Марков "Да се провреш под дъгата" се появява отново на бял свят на сцената на Пловдивския театър.

Премиерата на спектакъла е в понеделник от 19 часа в камерна зала и в него участват актьорите Симеон Алексиев, Стефан Попов, Венелин Методиев, Тодор Генов, Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Петър Тосков и Марин Младенов. Пет души са били уволнени от Военния театър преди половин век заради пиесата, която убитият в Лондон от Държавна сигурност писател-емигрант Георги Марков написал по своята "Санаториумът на д-р Господинов".

Актьорът Наум Шопов и съпругата му Невена Симеонова били екстрадирани за 2 години от столицата заедно с режисьора на скандалната постановка Асен Шопов, който точно 50 години по-късно е режисьор и сценограф на "Да се провреш под дъгата", но на пловдивска сцена. Публиката под тепетата ще види версията, която лично Георги Марков редактира. И ще се убеди, че той е още жив с посланията си, отправени чрез историята на петима безнадеждно болни от туберкулоза мъже, настанени в планински санаториум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура