Забраниха заседанието за независимост на Каталуня

Снимка: Архив

Испанският Конституционен съд наложи забрана на заседанието на каталунския парламент в понеделник в опит да предотврати обявяване на независимост на автономната област след референдума в неделя, предаде Би Би Си. Съдът посочи като мотив, че подобна стъпка би била нарушение на конституцията. Преди това каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че на заседанието идната седмица може да бъде обявено отцепване от Испания.

Решението на съда е след жалба на каталунската Социалистическа партия, която се противопоставя на независимостта, а не по искане на правителството в Мадрид “Разрешаването на сесия и обявяване на независимост ще наруши правата на депутатите-социалисти”, се казва в решението.

Неделният референдум бе помрачен от насилие, след като Мадрид го обяви за незаконен и изпрати допълнителни полицейски части, които да не позволят на гражданите да гласуват. Според организаторите избирателната активност е била 42%, а 90 на сто са казали “да” на независимостта. Въпреки това окончателни резултати все още не са публикувани.

В същото време Карлес Пучдемон обяви, че е настъпил момента за посредници в конфликта с Мадрид. “Имаме много предложения за медиатори и ще получим още”, каза той. Правителството на консервативния премиер Мариано Рахой обаче категорично отхвърли тази идея. “Ако г-н Пучдемон иска да говори, да преговаря или да изпрати посредници, той отлично знае какво трябва да направи - да се върне към пътя на закона”, заяви кабинетът в Мадрид.

Испанският икономически министър Луис де Гиндос предупреди вчера, че инвестиционните проекти в Каталуня са парализирани от икономическата несигурност в областта.

Четвъртата по-големина банка в Испания “Сабадел”, която е базирана в региона, обмисля дали да не се премести другаде в страната, след като Еврокомисията предупреди, че напускане на състава на Испания означава и напускане на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа