Забраниха използването на питейна вода в белишкото село Палатик заради завишени стойности на уран

Районната здравна инспекция в Благоевград е издала забрана за използване на питейната вода в белишкото село Палатик, заради трайно завишени стойности на уран и обща алфа активност, предаде БНР. Кметът на общината Радослав Ревански твърди, че изпратените от тях проби не доказват високите нива. След резултатите от пробите на РЗИ контролната институция издава заповед за спиране на централния водоизточник, захранващ село Палатик. Общината е изпълнила предписанията и в момента вода се доставя с водоноски, но като собственик на съоръженията местната власт изпраща свои проби от всички населени места в Националния център по радиобиология и радиационна защита, които не потвърждават опасенията.

"На всички села на територията на нашата община са направени изследвания и никъде няма отклонения, така че да не прехвърлят към нас тази тема и най-вече да не плашат хората".

"В момента се изгражда нов водопровод за питейна вода в село Палатик", каза кметът на Белица Радослав Ревански. Според него проблемът е производен на новите европейски норми за качествата на питейната вода, които са много по-рестриктивни от българските стандарти до 2016 година.

Преди години в близкото до Белица село Елешница имаше уранови мини, които бяха закрити и върху терените беше извършена технологична рекултивация. В момента в близост до село Палатик се извършват проучвания за залежи на злато и други ценни подземни богатства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България