Забраниха на концесионера на плажа в Созопол да изгражда диги

Снимка: Архив

Забраниха на концесионера на плаж „Централен“ в Созопол да изгражда диги. На „Ауто фактор“ ЕООД е издадено предписание от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) да преустанови незабавно изземване на пясък от Черно море.

Действията на концесионера са в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР, съгласно което се предвижда изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти.

Предписанието е издадено след извършена проверка по сигнал. При обхода на плажа инспекторите са установили, че е изградена дига по цялото протежение на плажната ивица с дължина около 500 м. и височината 2,5 – 3.00 м.

Проверяващите констатираха, че багерът на плажа изземва пясък от Черно море и изгражда дигата. Установено е нарушение на естественото състояние на брега на Черно море в района на морски плаж "Созопол Централен“, за което БДЧР ще предприеме административно-наказателни мерки по реда на Закона за водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България