Забраниха пушенето на наргиле на закрито

Илюстрация: Pixabay/ Архив

Забранява се пушенето на наргиле в закрити обществени места или в офиса. Това решиха депутатите, което единодушно с 87 гласа "за" приеха на първо четене промени в Закона за здравето. Те са внесени от Валери Симеонов и депутати от "Обединени патриоти".

Наргилето вече е изрично включено във всички забрани за пушене на обществени места - на терени или тротоари през детски ясли и градини, пред училища, ученически общежития, на площадки за игра, в спортни обекти, по време на мероприятия за деца и ученици. Забранява се и на деца да бъдат продавани изделия за наргиле (водна лула). България е на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично след 11-13-годишни ученици и на второ място по пушене веднъж седмично след 15-годишните, сочат данни на СЗО.

Наргилето съдържа токсични вещества като при стандартните цигари, но чрез вътрешните, с които то се разпалва, се засилват вредите за здравето, обясняват пък лекари. Ароматната смеси съдържат или тютюн, или сушени плодове, които обаче са обработени с много химикали, които са изключително опасни при изгаряне. За времето, в което човек пуши едно наргиле, той поглъща толкова дим, колкото за 10 и повече цигари, обясни Борис Ячев от ОП. И предупреди, че така се отглеждат бъдещи пушачи сред децата. По данни на МВР пък в смесите за водна лула понякога се добавят и наркотични вещества, които увеличават риска за здравето на децата и им създават бъдещи зависимости към наркотици. С промените в закона бе записано, че в рамките на учебните планове трябва да се разясняват здравните рискове не само от тютюнопушенето, но и от наргилето. По искане на ГЕРБ срокът за промени в текстовете между двете четения беше удължен до максималния - 4 седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България