Забраниха смартфоните в училищата във Франция

Да избягаш в алтернативна реалност, се превръща все повече в начин на живот, който е форма на зависимост.

Френските ученици ще трябва да изключват смартфоните си или да ги оставят вкъщи, когато на 1 септември започне новата учебна година, съгласно приет късно в понеделник закон от депутатите, предаде АФП.

Забраната за смартфони, таблети и други свързани с интернет устройства, която се отнася за ученици на възраст до 14-15 години, е изпълнение на обещание, дадено от президента Еманюел Макрон в кампанията за изборите миналата година.

Тя бе подкрепена от депутати на неговото центристко „Движение, напред!“ и либерални съюзници, докато от традиционната левица и десница се въздържаха с аргумента, че законът е „козметичен“ и на практика нищо няма да промени.

Според него училищата могат да правят изключения от забраната за „педагогически нужди“, дейности извън учебната програма и за ученици с увреждания.

Средните училища имат правото да решат индивидуално дали да въведат частично или изцяло забраната за свързани с интернет устройства.

Предишен закон, приет през 2010 г., вече наложи забрана за използване на смартфони по време на учебните часове.

Министърът на образованието Жан Мишел Бланке заяви, че този закон не се прилагал и му липсвала острота, докато новият вкарвал Франция „в XXI век“. „Той изпраща много ясно послание на френското общество“, както и по света, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа