Забраниха търговията на домашни прасета във Варненска област

Забраниха движението и търговията на домашни прасета във Варненска област. Това е една от мерките, които взе на свое заседание областната епизоотична комисия срещу разпространението на Африканска чума след първия за 2019 г. сигнал за заразена дива свиня, разфасована от ловци в девненския квартал "Повеляново", като взетите две проби са положителни. Във Варненско е единственият проблем с чумата по свинете и ако го изтървем, ще плаче цяла България, каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов.

Той призова частните стопани в 3-километровата зона около рисковия квартал да заколят доброволно прасетата си, които са около десетина. В двата големи свинекомплекса в Слънчево /с 40-50 хиляди прасета/ и във Вълчи дол/ с 10 хил.прасета/ ще се правят изследвания на всеки 15 дни за Африканска чума по свинете. На кметовете в областта беше разпоредено да се извърши инвентаризация на всички животни в населените места, както и да контролират с полицията провеждането на легални и нелегални пазари, превозването на животни и разфасовано месо."Това се налага, тъй като в момента има активно огнище, забранени са всякакви пазари", заяви зам.-министърът.

Трябва да се проявява голяма бдителност за продажбата на месо без документ за произход. Ловните дружинки трябва да вземат всички мерки за сигурност, за да не пренесат с дрехи или транспортни средства заразата. Ловците ще трябва да сигнализират за намерено умряло всяко прасе, тъй като колкото по-дълго стоят труповете, толкова по-голям е рискът болестта да се разнася от хищници и животни. В момента е разрешен птичият лов на бекаси и фазани, в който участват много чужденци, които трябва да бъдат инструктирани от водачите. Трябва да бъдат предупредени овчари, гъбари и дъвросекачи, защото вирусът е много устойчив при ниските температури и може да бъде пренесен от популацията на дивите прасета към домашните.

Чака ни дълга и окопна война, от 10 години не можем да изкореним Африканската чума по свинете в Европа, каза д-р Янко Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България