Забраняват износа на големи суми

Промяната ще бъде гласувана утре

Ако човек има задължения към държавната хазна в размер над 5000 лв. няма да може да пренесе през външна за ЕС граница на страната пари в брой на стойност над 30 хил. лв. Тази промяна във Валутния закон ще бъде гласувана утре по предложение на депутата от ДПС Йордан Цонев.

И в момента при при пренасяне на парични средства в размер над 30 хил. лв. през границата на страната за страна извън ЕС митничарите изискват по служебен път информация дали пътникът има задължения.

Първоначално от Министерски съвет бяха предложили, ако според получената по служебен път информация от НАП, пътникът има публични задължения, парите в брой над 30 хил. лв. няма да може да бъдат изнесени. Това би засегнало и хора, които имат неплатена глоба на КАТ или няколко стотинки наказателна лихва, защото не са платили в срок данъка върху доходите си.

С предложения от Йордан Цонев текст се поставя праг и публичните задължения трябва да са над 5000 лв., за да бъде спрян износът на парите. Ако човек има по-малки дългове към хазната, спокойно ще може да изнесе парите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси