Забраняват коли на Шуменското плато

Регионалната дирекция по горите в Шумен забранява достъпа и движението на коли, камиони, спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства до горските територии държавна и общинска собственост в Природен парк "Шуменско плато".

Заповедта е от тази седмица и е издадена от директора на РДГ инж. Емил Гелов след постъпило искане от ръководството на Държавно горско стопанство в Шумен, за да се опазят горите от набези на прага на зимата. По това време защитени горските територии стават обект на незаконна сеч. От шуменското горско стопанство отчитат, че бракониерските опити и кражбата на дървесина рязко са се увеличили през октомври.

През следващите дни по подходите към платото, където ще бъде забранено преминаването, ще бъдат поставени информационни табели. Достъпът до туристическите заслони ще се разрешава само по указаните пътища. Гражданите трябва да знаят, че се спира движението по черните пътища, но не и по тези, които водят към заслоните и местата за отдих. Преминаването и престоя в горските територии на платото се разрешава само на служители на Изпълнителната агенция по горите, СИДП, ДГС-Шумен, ОУПБЗН-Шумен, РИОСВ-Шумен и ПП "Шуменско плато" при изпълнение на служебните им задължения.

Забраната за преминаване през горските пътища е за срок от три месеца - до 24.01.2018 г. Заповедта може да бъде продължена, ако набезите в горите не спрат. Подобна забрана беше въведена през 2013 и 2017 година, когато отново бяха регистрирани нарушения в горите на

територията на парка.

От ДГС-Шумен призовават туристите и посетителите в парка да подават сигнали при нарушения на телефон 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони