Заведоха дела срещу Община Асеновград в съда в Страсбург за съборените цигански къщи

Собственици на постройки извън регулацията на Асеновград, които бяха съборени със заповед на кмета д-р Емил Караиванов, ще заведат дела срещу общината в Европейския съд за правата на човека.

В храма на Темида в Страсбург има вече подадени три жалби срещу Община Асеновград за събарянето на незаконни ромски къщи в местността „Лаково“ и срещу кметската заповед.

Новината съобщи самият градоначалник д-р Караиванов. Той допълни, че от началото на акцията през месец юли срещу незаконното строителство в заселените основно с цигани квартали на Асеновград „Лозница” и „Лаково” до момента са бутнати 48 постройки, като 12 от тях са премахнати доброволно от собствениците им. Написани са 68 констативни протоколи и са връчени 65 заповеди за събаряне.

Социални работници от Община Асеновград пък изготвят специална анкета на останалите без покрив ромски семейства. Изготвените до момента социални анкети са 41, като само три са молбите за настаняване в общинско жилище.

Две от лицата са със здравословни проблеми, но писмено са отказали да бъдат настанени в специализирана институция, уточниха от общинската администрация на Асеновград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България