Завръщането на Желязната лейди

Между битките Ронда Раузи намира време да се снима и в киното. Играе в седмата част на „Бързи и яростни“, „Непобедимите 3“, „22 мили“. Влиза в главната роля на продължението „Къщи край пътя“, чийте снимки едва започват.

Тези, които смятат, че женските боеве са безумие, трябва да се опомнят – навън отдавна не е 1920 година – казва Дана Уайт, президент на Световната организация за смесени двубои (UFC). - Има жени, които се бият. А сред тях има и истинска шампионка. Тя е самонадеяна, дръзка. Предстоят боеве, които ще предизвикат огромен интерес. И смятам да ги организирам наравно с мъжете.

Онази „истинска шампионка“ е Ронда Раузи, най-разпознаваемото име на планетата в смесените двубои. Зад гърба си тя има 12 поредни победи и само едно поражение. Въпреки загубата 29-годишната американка остава рекламното лице на женските единоборства. Още повече че след като губи титлата си през ноември миналата година, никоя от шампионките не успява да запази пояса.

Тази нощ русокосата фурия ще има шанса да се върне на трона в битка срещу Аманда Нунес (Бразилия) на галавечер в Лас Вегас. А шефът на UFC Дана Уайт спази заканата си женските битки да организира наравно с мъжките. Последният бой на Ронда и сънародничката й Холи Холмс в края на 2015 г. постави рекорд по посещаемост. Срещата бе гледана от 56 хиляди зрители. А много от специалистите признаха: „Някои от жените се бият много по-добре от мъжете!“

През 2015-а списание „Форбс“ постави Ронда Раузи сред най-високоплатените спортисти в света. Тя заработва всяка година по около 6,5 млн долара – от боеве печели по около $3 млн., а от реклами взема още $3,5 млн.

За разлика от повечето бойци в ММА Раузи не идва от улицата. Още на 17 г. тя влиза в националния отбор на САЩ за олимпиадата през 2004-та и става най-младата джудистка на игрите. Четири години по-късно в Пекин 2008 Ронда вече е бронзова медалистка, с което носи първото отличие за страната си в този спорт. Избира джудото неслучайно. Майка й Анн-Мари де Марс е първата американка световна шампионка в японския спорт. Тя започва да тренира дъщеря си още на 11 г.

А какво е борба, Раузи разбира още в първите мигове от живота си. При раждане пъпната връв се оплита около врата й, получава неврологично разстройство и трудно говори до 6-годишна възраст. А когато е на 8 г., баща й се самоубива. Той получава счупване на гръбначен стълб, докато кара шейна с дъщерите си. Парализира се и малко след това слага край на живота си. Заради тази трагедия Ронда оставя плуването и започва да тренира джудо.

Признава, че майка й я будела сутрин рано с „ръчкване с лакът“, което се превръща и в коронен номер на момичето. Именно така тя печели повечето си битки. Почти всичките й боеве не продължават повече от един рунд. За първите 7 триумфа са й нужни средно около 30 секунди на среща. Дебютът й през 2011-а е впечатляващ. Прилага болезнен прийом само за 25 сек. Миналата година обаче губи за първи път, и то с нокаут. Откарана е в болница, но без сериозни поражения. Година по-късно тя отново поглежда към върха.

Шампион се провали на кантара

Джони Хендрикс, световен шампион от 2014-а в полусредна категория на смесените 63-1-aдвубои (ММА), се провали на първото изпитание. Американецът не успя да мине кантара преди битката със сънародника си Нийл Магни, насрочена в Лас Вегас през изминалата нощ. Хендрикс се оказа по-тежък с 1,5 кг над допустимата граница от 77 кг.

Според условията на договора бившият №1 в света трябва да се раздели с 20 процента от своята премия в полза на опонента.

Хендрикс се слави с уменията си след кантара да покачва теглото си до 90 кг за следващия ден, когато е и самият мач.

През миналата седмица шампионът прокламираше, че влизането му в категорията върви според плана, но след провала си навлече гнева на феновете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт