Завръщането на Специалния

Истински гръм удари Биг Бен.

Митичната часовникова кула в Лондон отброи последния час на Маурисио Почетино в „Тотнъм“ и даде старт на новото летоброене за Жозе Моуриньо...

Клубът от северен Лондон бушува. Само 5 месеца след финала на Шампионската лига героят Почетино е аут. Нещо повече - точно бяха изминали 12 часа и Моуриньо бе назначен. Според английските медии първи избор бил Брендър Роджърс. Североирландецът обаче отказал да се раздели с работата си в „Лестър“, с който е втори в класирането.

„Резултатите са твърде разочароващи и трябваше да реагираме“, каза президентът Даниел Леви. Явно бъдещето на Почетино е било решено по-рано. Чакало се е само думата на Специалния. „Качеството на състава и академията ме впечатли – бяха първите думи на Моуриньо. - Нямам търпение да започна да работя с играчите.“

„В лицето на Жозе вече имаме един от най-успешните треньори във футбола – продължи Леви, който го искаше още през 2004 година. - Той има огромен опит, може да вдъхновява отборите и е велик тактик. Печелил е трофеи във всеки клуб, където е бил.“

Бонусите от Шампионската лига през миналия сезон ще отидат за треньорски въпроси – за уволнението на Почетино, който изкара 5 години и половина в „Тотнъм“, и за Моуриньо. Португалецът ще получава 15 милиона паунда годишно – двойно повече, отколкото аржентинецът.

Съдбата пожела още до коледните празници Моу да се изправи срещу бившите си отбори „Челси“ и „Манчестър Юнайтед“. Последният му работен ден бе на „Олд Трафорд“, но на 13 декември миналата година, когато бе уволнен след 1:3 от „Ливърпул“. Първо Специалния ще гостува на „червените дяволи“ на 4 декември, а в предколедния двубой на 22-и ще се изправи срещу „Челси“ у дома.

Последните години показват, че Моуриньо изпадна от вариантите за така наречената „екстра класа“ във футбола. В последните 6 месеца треньорите смениха „Реал“, „Ювентус“ и „Байерн“, но нито един не се обърна към Специалния. Неговите супер успехи са начело на „Порто“ и „Интер“, с които спечели Шампионската лига. Дълго време се говореше, че Моуриньо чака уволнение на Зинедин Зидан за завръщане в „Реал“. Но явно е необходимо да направи нов удар в стил „Порто“, за да се върне в най-високото ниво. Факт е, че в последното десетилетие трофеите доста се разредиха в кариерата на Специалния като последния е в Лига Европа с „Юнайтед“.

Португалецът през 2015 г.: Никога няма да водя „Тотнъм“, твърде много обичам „Челси“

Жозе Моуриньо никога не се е притеснявал да говори много и дръзко. Думи от 2015 година обаче пищят в ушите на феновете на „Тотнъм“ и „Челси“, които сега търпят подигравки. Но във футбола няма вечни врагове, а има вечни интереси.

„Никога няма да водя „Тотнъм“ - каза Моу преди 4 години. - Твърде много обичам феновете на „Челси“!“

Ситуацията обаче се променя и сега Специалния ще командва „шпорите“. Дори е готов да изневери на своя стил и няма да иска мощна селекция още през януари. Основният приоритет пред Моуриньо е да накара датската звезда Кристиян Ериксен да поднови договора си. След малко повече от месец плеймейкърът може да подпише предварителен контракт с всеки друг клуб.

Почетино ще накара мнозина да треперят

Маурисио Почетино е на път да накара мнозина треньори да треперят за мястото си, след като вече е свободен. Няколко пъти в последните години „Манчестър Юнайтед“ се интересуваше от аржентинеца, но „Тотнъм“ бе категоричен – неустойката е 40 милиона паунда.

В момента Оле Гунар Солскяр стабилизира „червените дяволи“, но те са твърде далече от зоната на Шампионката лига. Испанецът Унай Емери е друг треньор, който се бори със зъби и нокти за бъдещето си. Малцина вярват, че „Арсенал“ още дълго ще държи на него. А Почетино би бил идеален вариант и за „артилеристите“.

Хасан Салихамиджич, спортният директор на „Байерн“, отдавна е фен на аржентинския специалист. И би искал да го привлече в Мюнхен. Ръководството гласува „засега“ доверие на Ханзи Флик, като цел №1 е Пеп Гуардиола от лятото.

Почетино пък винаги е казвал, че с удоволствие би се завърнал в испанския футбол, където стартира кариерата му като треньор на „Еспаньол“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят