Завръщане в бъдещето с летящи таксита (ИНФОГРАФИКА)

Летящото такси Volocopter 2Х работи на литиевойонни батерии, като с едно зареждане може да изпълни 27-минутен полет.

Сингапур е пионер в технологията

Превозът ще струва около 2,35 долара на километър

Уникална технология като от култовата лента „Завръщане в бъдещето” бе демонстрирана тази седмица на световния конгрес на Интелигентни транспортни системи (ИТС). Той се проведе в Сингапур, който е пионер в новата революционна идея за градски превоз - летящи таксита.

На конгреса бе показан първата в света „стоянка” за такива таксита, наричана VoloPort. Това всъщност е нещо като мини летище за електрически хеликоптери, които ще извършват въздушен транспорт в градска среда.

VoloPort е съвместен проект на Volocopter - германски пионер в разработката на градска мобилност и въздушни таксиметрови услуги, и на Skyports - британска компания, която разработва, притежава и оперира системата за мини летища за въздушни таксита.

Такива летища са абсолютно необходими за предлагането на революционния транспорт. Към момента те са единствената инфраструктура, която позволява вертикално излитане и кацане на електрически хеликоптери. Дизайнът им е модулен и позволява да бъдат разполагани на различни терени - покриви, железопътни гари, паркинги. Мини летищата предлагат и най-модерните технологии за безопасност и сигурност, както и комфорт на пътуващите.

Идеята на Volocopter и Skyports е услугата за въздушен превоз да започне да се предлага в рамките на следващите три години, първоначално в градове с много натоварен трафик като Сингапур, Лос Анджелис и Лондон. Амбициозната прогноза е до 2025 г. прелитането в градовете да стане регулярна услуга.

Летящите таксита определено набират популярност, макар и все още само като недовършена разработка, неотдавна с финансово участие в технологията се включи и китайски холдинг, който инвестира 55 млн. долара във Volocopter.

На конгреса в Сингапур бе демонстриран 3-минутен полет с Volocopter 2Х. Това е въпросното летящо такси, което представлява хеликоптер, разработен по подобие на технологиите за дронове (такситата се управляват от пилот). Използват литиевойонни батерии, като с едно зареждане може да се изпълни 27-минутен полет. Сред предимствата им пред обикновените вертолети е, че не са шумни и не замърсяват околната среда.

Услугата няма да е много евтина, според изчисленията пътуването с летящо такси ще излиза около 2,35 долара на километър. Това е много по-изгодно от наемането на лимузина, но е двойно по-скъпо от обикновен таксиметров превоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии