Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Октомври се оказа фатален за трима треньори в Първа лига, а месецът дори не е приключил. През последните 3 седмици без работа останаха последователно Желко Петрович от „Ботев“ (Пд), Люпко Петрович, разделил се с ЦСКА, а в понеделник и Александър Томаш напусна „Берое“. Българският специалист беше в Топ 3 на най-дълго задържалите се треньори от своите колеги в елита. Бившият играч на ЦСКА пое „зелено-белите“ на 23 май 2017-а, но поражението от „Славия“ с 1:2 в Стара Загора, седмо за него през кампанията, се оказа решаващо за бъдещето му. От настоящите специалисти в елита най-дълго се е задържал Сашо Ангелов, застъпил начело на „Ботев“ (Враца) още през 2016 година. Вторият баща на Валери Божинов гони солидно за родната действителност постижение - 3 години начело на един тим. Ако няма трусове в клуба от Северозапад, това ще се случи на 23-ти ноември. Ангелов подписа с „Ботев“ обаче в момент, когато отборът бе във Втора лига при това далеч от челните места. В края на сезон 2017/18 „зелените“ си осигуриха място в елита след драматичен финал на втория ни ешелон.

С най-дълъг стаж изцяло на ниво Първа лига е Златомир Загорчич. Бившият национал на България, участвал на Евро 2004, пое в много труден момент „Славия“ на 11 май 2017 година. Основната цел тогава бе спасението. Година по-късно „белите“ триумфираха с Купата на България – първи трофей за клуба след 22-годишна пауза. Реално Заги пасна на най-стария столичен клуб като Мона Лиза на Лувъра и с него шефовете на „белите“ уцелиха „десятка“.

След оставката на Томаш в Топ 3 на най-дълго задържалите се треньори в Първа лига се намести Бруно Акрапович. За целта обаче босненският наставник мина през огън и лед. Заменилият Войн Войнов начело на „смърфовете“ преди 2 години в последния ден на октомври на няколко пъти бе пред линчуване от собствените си фенове. Само търпението на собственика на клуба Христо Крушарски не доведе до уволнение на спеца. За да дойде една от най-паметните дати в историята на „черно-белите“ - 15 май 2019 година и триумфът за Купата след финал с градския съперник „Ботев“ (1:0). А приказката можеше да бъде със съвсем друг край, ако „Локо“ бе загубил онзи мач с „Ботев“ (Враца) в края на 2018-а. Тогава Акрапович спаси поста си след разгром с 4:0, за да дойдат по-късно престижните мачове със „Спартак“ (Търнава) и „Страсбург“ в Лига Европа и настоящото трето място в елита.

Сред динозаврите на Първа лига е и Илиан Илиев. Наставникът на „Черно море“ се завърна на „Тича“ в самия край на 2017 година и поне засега има индикации, че ще се закотви за дълго във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ