Заграждат срещу камиони площад "Батенберг" в София

Посолствата, които са на територията на столицата се охраняват денонощно от полицейски сили, от сили на дирекция „Жандармерия“. Това каза шефът на СДВР ст. комисар Младен Маринов на брифинг във връзка с планираните мерки за сигурност, които столичната полиция ще вземе за предстоящите коледни и новогодишни празници.

„С оглед на събитията (в Турция и Германия - бел.ред.), правим незабавен анализ, оценяваме заплахите към конкретни делегации. Още от снощи са предприети мерки за по-засилено полицейски присъствие и създаване на възможност за бърза комуникация и действия при всеки един подаден сигнал“, каза Маринов.

„Направен е анализ и на начина на извършване на терористичния акт в Берлин. С оглед на това ще предприемем и допълнително мерки с тежка техника и заграждения да не допуснем възможност за скоростно навлизане на транспортни средства на площада, където ще бъдат събрани гражданите в Новогодишната нощ“, обясни ст. комисар Маринов. „Ще бъде ангажиран допълнително полицейски ресурс“, увери той.

Очаква се и тази година на площада да се съберат около 10 хил. души. Заради засилените мерки за сигурност от полицията препоръчват те да отидат по-рано и да бъдат търпеливи. Присъстващите ще бъдат проверявани за оръжия, пиротехника и алкохол на 10 пункта.

Сред множеството ще има и цивилни полицаи.

Движението в района ще бъде спряно още на 30 декември.

Засилена е охраната и на базари, молове, пазари и на станциите на метрото. Посолствата в София се охраняват денонощно от полиция и жандармерия.

По думите му в 14.00 часа ще бъде събран щабът, където ще се анализира ситуацията и ще се вземат допълнителни мерки за сигурност във връзка с коледните и новогодишни празници. „От снощи сме в течение на нещата и непрекъснато анализираме промените“, обясни ст. комисар Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България