Задава се ново пиково потребление на ток заради студа в петък

Понижение на температурите до минус 20 градуса и ново пиково потребление на ток се очаква в петък.

От Комисията за енеригйино и водно регулиране успокоиха, че няма опасност за изгаряне на битовите електроуреди заради по-високата консумация и натоваронеността на мрежата.

Регулаторът проверява ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" как фактурират употребения ток и дали подстнациите на трите енегродружества подават електроенеригия на домакинствата в рамките на стандарта, информира БНТ.

От Еенергийния системен оператор отчитат, че електроцентралите работят на пълна мощност. Остава проблемът с липсата на вода в язовирите, поради което ВЕЦ-овете не могат да компенсират по-високото потребление. Затова от Българския енериген форум съветват да изключваме излишните електроуреди в пиковите часове вечер.

"Ние правихме една сметка, че ако 100 000 човека - домакинства, изключат по един реотан между 6 и 8, да кажем един реотан е 2 киловата грубо, това са 200 мегавата генериращи мощности. Това е напълно достатъчно да се овладее пиковото натоварване, което се очаква да бъде винаги около 19 часа, винаги тогава идва", обясни Иван Хиновски, председател на български енергиен форум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика