Задача по математика за първолаци за рокличка на момченце разгневи обществото

МОН не е одобрявало скандалното помагало, заяви зам.-просветният министър

Скандална задача за учениците по математика за първи клас взриви обществото. Условието и питането в нея е: „Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?“, съобщава ПИК.

Задачката е автентична и е в в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

На корицата на помагалото пише "Одобрен от МОН" и "По най-новата програма на МОН", а годината на издаване е настоящата 2018.

Авторката на книгата Боря Милкоева коментира пред ПИК, че грешните бройки от изданието моментално ще бъдат коригирани и тиражите ще бъдат пуснати с поправка.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава - трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви Милкоева. 94196_660_370

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя обясни, че МОН е одобрило проект на същия авторски колектив през 2011 г., но за издателство "Вега 74".

Все още се извършва проверката на експерти от МОН. Засега са успели да намерят това помагало само на борсата. Не е ясно обаче колко деца в училище са работили по него.

Ако установим, че издателството е действало, може да заведем дело за това, че некоректно е използвало името на министерството, каза още зам.-министърът на просветата по повод гневната реакция на родители в социалната мрежа.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

"В момента, така, както е организирана системата на одобряване на учебниците, министърът на образованието, за съжаление, е консуматорът на негативите", смята Сачева по повод поредния скандал с учебници и помагала.

Ръководството на министерството няма право да обявява имената на хората, които оценяват учебните помагала и учебници. Според нея обаче това категорично трябва да се промени и всеки да си отговаря с името за това, което е одобрил за учебник на децата.

Трябва да има лична отговорност на експертите, които участват в одобряването на учебника", категорична е заместничката на Красимир Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България