Задруга разработва критерии за качеството на храните

В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Критерии за качеството на храните изработва работна група към Задругата за чиста храна, която бе учредена преди 4 месеца. Това обяви във Велико Търново председателят на Управителния съвет на Филип Хайвазян.

„Общите критерии предвиждат храната да е без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители. Тези храни ще са с по-малък срок на годност, защото правилата на Задругата ще изискват влагане на естествени консерванти и натурални оцветители. Не могат да се пренебрегнат изискванията на българското законодателство за стандартите, но ще са важни критериите на задругата. Предстои изготвянето и на по-специфични правила за всеки от браншовете”, обясни технологът Тихомир Беев, който е ръководител на работната група.

Инициаторите имат идея началната суровина също да бъде на производител, който членува в задругата.

„Информацията за продуктите ще бъде предоставяна на платформа, в която всеки ще влиза с QR код. Той ще е върху етикета, до логото на организацията. Чрез него потребителят ще може да проследи какъв е произходът на първоначалната суровина, резултатите от лабораторните анализи, одитите и цялостната документация на продукта”, изтъкна Филип Хайвазян.

Сдружението непрекъснато се разраства и в него към момента членуват над 40 фирми от цялата страна.

„Задругата вече има официална регистрация и лого. Емблемата на сдружението бе изработвана от специалисти близо два месеца. Стилизираният символ илюстрира две ръце с цвета на земята, който преминава в зелено – цвета на природата, а четирите кръга са различните браншове в производството на храни. За някои логото наподобява мотив от шевица, или хармония на енергиите , което също провокира за връщане към традициите. Организацията обединява, както малки био производители, така и големите фабрики за производство на храни, които също имат здравословни продукти”, информира производителят на лимец Георги Славейков.

Той обяви, че първото чуждестранно участие в задругата е на бившият морски капитан от Полша Луциан Адамчевски. Чужденецът живее в България и развива бизнес със сушени плодове.

„Обиколил съм цялото земно кълбо, но останах запленен от българския климат, природа и продукти. Затова преди две години, реших да се установя в България и да създам сушилня за плодове и зеленчуци в русенското село Сливо поле. Технологията е по начина, който съм научил от своята баба. От 2 тона плодове дневно произвеждам между 300 и 400 килограма сух продукт, според вида и сорта. Не влагам химикали и консерванти. Предпочитам да работя с български стопани и да използвам местна суровина”, разказа Адамчевски.

В предприятието му работят около 15 души. Продукцията е за българския пазар, изнася за Германия и Полша.

В задругата се е включил и търговецът на ядки Валентин Недев от Хисаря, който от октомври миналата година произвежда тахани.

„Таханите от различни ядки стават все по-популярни и попадат не само в менюто на хората с активен живот, на спортистите, но и в кулинарията. Добивам 4 вида тахани от чиста ядка и 5 вида кремове като използвам антиоксидант от розмарин и зелен чай”, сподели Недев.

Производствената му база е оборудвана с модерни машини от Турция. Не прави компромис с качеството на суровината като фъстъци внася от Аржентина и Бразилия, а сусам от Нигерия. Лешници и орехи купува от български стопани.

Той посочи, че е важно да се следи произходът на продуктите, защото част от производителите, които използват не толкова качествени ядки, за да постигнат ниска цена ги разреждат с мазнина, което подвежда потребителите.

Сред инициаторите за учредяването на задругата е търновката Елка Иванова, в чиито магазини „Хляб и приятели” от близо 20 г. се предлагат здравословни продукти.

„Хлябовете ни са от брашна с квас, обогатени с малц и без консерванти. В сладкарския цех правим торти също с натурални продукти и затова трайността им е 3 дни”, сподели Елка Иванова.

Друга цел на Задругата за чисти храни е работата с деца и популяризиране на здравословното хранене в училища и детски градини. В пилотно софийско училище ще бъде създаден модел за популяризиране на здравословната храна сред подрастващите, който по-късно ще се мултиплицира в цялата страна. На сайта на сдружението ще има и практически съвети как чистата храна да бъде разпознавана.

„В задругата създаваме уникален социален феномен – правейки добро, да печелиш“, заяви в заключение Филип Хайвазян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България