Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Киргизстан се подготвя да въведе законодателство, което да задължи своя президент да носи националната шапка на дипломатически пътувания.

В понеделник парламентарната комисия подкрепи предложението, в което също така се предвижда да бъдат налагани глоби за обиди към шапката - първата стъпка към въвеждането на законодателството за общ парламентарен вот, пише БГНЕС. Законопроектът е резултат от фурор, който избухна в края на 2017 г., когато куче е снимано с шапка Ак-Калпак на изложба за кучета.

Шапката, която обикновено е бяла, има специално място в централноазиатската страна, почитана е толкова много, че има свой национален ден. Шапката от четири части символизира „върховете на величествените киргизки планини, завинаги покрити със сняг“.

16081457177740_big

Патриоти призоваха собствениците на кучета да бъдат наказани за обидата на шапката, предизвиквайки разгорещен дебат в парламента, който през 2016 г.прие закон, който даде на шапката Ак-Калпак почетна дата в календара - 5 март.

Един от инициаторите на законопроекта, Екмат Байбакпаев, посочи в понеделник „оскверняването“ на шапката от кучето като ключово основание за изготвянето на законопроекта. "Аз се стремя Ак-Калпак да има същия статут и имунитет като герба и флага на Република Киргизстан," каза Байбакпаев в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл