Задънена улица след вота в Швеция

Спад в популярността на традиционните партии, възход за крайната десница

Швеция се оказа в политическа задънена улица след парламентарните избори в неделя, които не дадоха мнозинство на нито една партия, предаде Би Би Си. Управляващите социалдемократи отбелязаха рекордно нисък за последния век резултат от 28,4 на сто. Втора сила е опозиционната дясна Умерена партия с 19,8%, която също регистрира спад в популярността си, а трети са крайнодесните националисти “Шведски демократи” с 17,6% – ръст от близо 5 на сто в сравнение с изборите през 2014 г. Вотът мина при избирателна активност от 84,4% - с един процент по-висока от 2014 г.

Коалицията на социалдемократите със Зелената партия и с Левицата получава 144 места в 349-местния парламент. 143 са депутатите на консервативния Алианс, доминиран от Умерената партия. Нейният лидер Улф Кристершон настоя премиера социалдемократ Стефан Льовен да подаде оставка, но той отхвърли призива.

“Шведски демократи” обявиха готовност за сътрудничество с всички партии, но засега традиционните политически сили не желаят съюз с антимигрантската и евроскептична формация с 62-ма депутати в новия парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа