Задържаният хирург в Разград отново разследван за изписване на морфин

Арестантът е каран на скенер в Русе и е свикана консултативна комисия, имал главоболие и световъртеж

Хирургът Бранимир Мичев от Разград е задържаният за неправомерно ползване на рецепти за лекарства за високорискови вещества, предимно морфин . Името на лекаря беше съобщено от Главна прокуратура, след като докторът е бил арестуван с „компрометирани медицински книжа” в понеделник преди обед, за което „Труд” съобщи.

Направени са били обиски в два апартамента, свързани с хирурга, както и на личния му автомобил. От 14 до 20 часа в понеделник обаче никой от колегите на д-р Мичев не се съгласил да издаде документ, че може да бъде вкаран в ареста. Той твърдял, че е бит, имал главоболие и т.н. Това наложило към 22 часа, с наета линейка, да бъде транспортиран в Русе, където бил прегледан на скенер и установено, че няма здравословни проблеми, като комоцио. Едва след това бил прибран в ареста.

От болницата в Разград уточниха, че ходенето до Русе било заради липсата на неврохирург при тях.

Във вторник задържаният хирург отново бил докаран в болницата при бившите си колеги, тъй като пак се оплаквал от виене на свят, силно тилно главоболие, дразнене от светлина и т.н. Наложило се да се свика лекарски консулт и петима доктори да го преглеждат за всяко оплакване. Заключението било, че е здрав и го връщат в ареста, но колегите му очакват отново да им го докарат с различни оплаквания.

След полицейското и прокурорско задържане, в четвъртък докторът ще бъде в съда, за да се иска налагането на постоянно задържане.

Към момента не се уточняват подробности около конкретиката за поредния арест, но „Труд” научи, че докторът отново е ползвал специалните „жълти” рецепти, които взел от свой колега, който под някаква форма е бил принуден да му съдейства. С тях са били изписвани високорисковите медикаменти, попадащи в специален режим, като морфина. Рецептите били издавани на хора, които нямали представа, че са вкарани в схема. Лекарствата пък отивали на „черния” пазар, била работната версия.

За 51-годишния лекар това е шести случай на разследване, сметнаха от прокуратурата.

Този месец срещу него трябва да бъде внесен обвинителен акт в съда за сходна схема, за която беше арестуван и миналата година. Тогава той беше обвинен пак в незаконно придобиване и притежаване на високорискови наркотични лекарствени вещества. Ставало дума за 10 670 ампули морфин, 2 опаковки по 50 таблетки от същия медикамент, както и още 3 опаковки оксикодон, изписван в онкологията за обезболяване. Стойността на неправомерно изписаните и получени от доктора лекарства била за над 13 800 лв. И там схемата била същата. Лекарствата се изписвали на имената на пациенти, но ги взимал докторът.

Той вече е съден за неправомерно теглене на пари от чужда дебитна карта. Сред нашумелите случаи е и този, при който д-р Мичев пробвал да убеди колега да издаде невярна диагноза за мъж, за да го отърват от затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право