Задържаха двама иманяри в Пазарджик, заподозрени за членове на трансгранична мрежа

Двама мъже, занимавали се с иманярство, са задържани при акция на криминалисти от ОДМВР – Пазарджик. Предполага се, че те са част от схема за търговия на антични предмети зад граница, съобщава БНР. Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” извършили претърсвания на територията на велинградските села Света Петка, Юндола и Всемирци.

В хода на предприетите действия, в автомобила на М.А. /32 г./ от село Всемирци и в жилището на А.Д. /38 г./ от село Света Петка били открити четири детектора за метал. Иззети са общо 54 антични и средновековни монети, 62 средновековни и антични предмета, сред които две лампи и две брадви, както и 43 фрагмента. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

101116_4gДвамата мъже са задържани в ареста за срок до 24 часа. По случая се води бързо производство под наблюдението на прокуратурата.

Операцията на служители от РУ - Видин е реализирана вчера в село Арчар.

При процесуално-следствени действия в частен имот, обитаван от 44-годишна жена, криминалистите открили незаконно притежавани културно-исторически ценности.

Иззети са мраморна база от колона – архитектурен детайл от колонада, каменен фриз - фрагмент от обществена сграда, както и две бронзови копчета, покрити със зелена патина и пръст. По мнение на експерти от Регионалния исторически музей във Видин, предметите са от античния период между І – VІ век.

Предстои назначаване на експертиза за точното им датиране. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 278, ал. 1 от НК.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право