Задържаха заподозрения водач на вана, който уби 10 души в Торонто

Задържаният нападател с микробус срещу пешеходци в Торонто бе идентифициран. Това е 25-годишният Алек Минасиан, съобщиха канадските медии. Все още не са известни мотивите за нападението. Полицията в Торонто обяви, че очаква продължително разследване, предаде БНР.

10 души е потвърденият брой на загиналите при безпрецедентното за Торонто нападение срещу пешеходци в понеделник следобед. Още 16 души са ранени, състоянието на петима от които е критично.

Водачът на микробуса, който по данни на очевидци преднамерено се е качил на тротоара и е помел с висока скорост десетки пешеходци, е 25-годишният Алек Минасиан. Той е избягал от мястото на инцидента на оживено кръстовище в северното предградие Норт Йорк, но е задържан от полицията на няколко пресечки от мястото на инцидента. Минисиан не е известен на полицията досега.

Микробусът е на местната компания за коли под наем „Райдър систем“, която потвърди, че един от нейните ванове е участвал в инцидента.

Министърът на обществената безопасност Ралф Гудейл обяви, че все още е рано да се каже със сигурност дали става въпрос инцидент или за международен терористичен акт.

Кметът на Торонто Джон Тори и министър-председателят Джъстин Трюдо изказаха съболезнованията си на близките на загиналите и пострадалите.

Инцидентът съвпадна с провеждащата се в Торонто среща на ниво министри на сигурността и на външните работи на най-големите индустриални държави Г7. Консултациите са част от подготовката на предстоящата среща на лидерите на Г7 през юни в Квебек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка