Задържаха консула на Молдова в Истанбул заради корупция

Силите на антикорупционната прокуратура на Молдова заедно с полицията са извършили операция в международното летище в Кишинев по задържането на генералния консул на страната в Истанбул Вячеслав Филип. След задържането му полицията е провела обиски в дома му.

„Причина за задържането бе стартирането на наказателно дело. Става дума за мошеничество, което е извършено от чужденци, вземащи подкупи от свои съотечественици, за да може документите им за престой в Молдова да се оформят по-бързо“, заяви изпълняващият длъжността генерален прокурор на Молдова Едуард Харунжен.

Той добави, че при разследването е била получена информация, че „консулството на Молдова в Истанбул активно е участвало в тази схема и е действало заедно със заподозрените“. Също така е имало данни, че в консулството е царяла корупция. „Шокира ни, че без каквито и да е защитни мерки, без съблюдаване на международните норми, са се издавали документи“, заяви прокурорът, цитиран от "Фокус". Той посочи, че става дума за лица от арабски произход.

Директорът на молдавската Служба за информация и сигурност (СИС) Михай Балан посочи, че страната е била използвана от терористични елементи като пункт за транзит за попадане в различни страни.

„Констатирахме, че целият персонал на консулството е бил въвлечен в актове на корупция. Смятаме, че персоналът на консулството е загубил бдителността си и е забравил, че е назначен там, за да защитава интересите на Молдова и на нейните граждани“, заяви Балан.

„Не за първи път говорим, че подобни действие, предприети в консулството, благоприятстват някои елементи с терористични намерения. Молдова не е цел на терористите, но в последно време, поради това, което се случва по света и в региона, станахме страната, която те пресичат, отправяйки се както към ЕС, така и към Сирия и Ирак“, посочи Балан.

Директорът на СИС подчерта, че специалните служби на Молдова знаят, че двама молдавски граждани воюват в Сирия. „За да се пресече територията на Молдова, трябва да има оформени документи. Удивява ме как така един чиновник може да бъде толкова безразличен, когато проверява молби за предоставяне на документи. За оформянето на визи има закони, които предвиждат изпълняването на редица условия, за да не се събудим някоя сутрин, когато в републиката вече ще се намират лица, които могат да дестабилизират ситуацията в нея“, подчерта Балан.

„Вярваме, че в дипломатическите мисии на страната трябва незабавно да се предприемат мерки. Аз и СИС се опитвахме да привлечем вниманието, че по въпроса трябва да се предприемат мерки чрез разполагането на наши офицери в дипломатическите мисии, както се прави по целия свят. За жалост това не бе чуто до днес“, заяви Балан. Той посочи, че „има и други дипломати, които нарушават закона, включително и с корупция“. „Освен корупцията има и други проблеми – нека не забравяме, че към дипломатическите мисии имат интерес от други специални служби, които имат собствени интереси. Имам предвид чуждестранни специални служби. Ние ще следим ситуацията заедно с антикорупционната прокуратура“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа