Задържаха "мулета", оставили 6 720 лв. в маратонка

Снимка: Архив

Съсед видял колата им и част от номера

Полицейски служители установиха две "мулета", помагачи на телефонни измамници, които излъгали 69-годишна жена от град Велики Преслав да им даде 6 920 лв. Измамата била реализирана на 16 юли, а в сряда двамата съучастници са задържани и разпитани, съобщиха от ОДМВР-Шумен. Това са С.К /19г./ и С.И./27г./ от град Нови пазар, които направили пълни самопризнания. Те разказали, че оставили парите в маратонка на пътя към град Ветово, като удържали за себе си надник 200 лв.

Иначе пенсионерката била измамена по стандартната схема "помощ на полицията". Неизвестен позвънил на домашния й телефон и се представил за полицай. Обяснил, че в града се провежда акция за залавяне на телефонни измамници, заловени били трима, а четвъртият се издирвал. Казали, че в задържаните е намерен списък с телефонни номера на потенциални жертви и нейният номер фигурира. Най-вероятно щели да я потърсят и ако получи обаждане я помолили да окаже съдействие на полицията за задържане на измамника.

Малко по-късно на телефона й се обадил мъж, който започнал да сипе закани и заплахи, ако не му бъде предадена конкретна парична сума. Жената веднага разбрала, че става дума за измама. Малко след това й позвънил "полицаят" и й казал да остави пред вратата на жилището си в найлонова торба всички налични пари, за да може измамникът да бъде задържан на място. С идеята, че помага на полицията жената събрала 6 920 лева и ги оставила пред дома си. По-късно установила, че е измамена и подала сигнал в полицията. Жената е имала късмет, защото нейн съсед видял колата, дошла пред дома й, запомнил и част от регистрационния номер. Проведените издирвателни действия от полицията дали резултат и двамата мъже са били установени.

Те обяснили, че били наети на работа след пусната в сайт за продажба на автомобили обява. С тях се свързал мъж, който им предложил да работят с колата си за него, докато я продадат. "Работодателят" се представил за търговец на автомобили. Казал, че има клиенти, от които трябва да прибират капаро за поръчките му и така ги изпратил във Велики Преслав. Мъжете не са криминално проявени, работата по документиране на случая продължава, уточняват от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право