Задържаха мъж, подпалил храм в ломско село

Снимка: Архив

Апашът искал да мъсти на Бог заради загинали в катастрофа

Християнски храм е пламнал посред нощ в ломското село Василовци. Огънят е потушен и черквата не е пострадала, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Часове след пожара полицията е задържала заподозрян за палежа мъж.

Според осведомени той е мъстил с огън заради загинали в катастрофа край храма свои близки. Пламъците избухнали пред черквата „Свети Георги” в село Василовци в сряда към 1,10 часа. Огънят обхванал входната вратна, но младежи, които били наблизо забелязали пожара и съобщили на кмета Огнян Йорданов. Местният управник заедно с младежите успели да загасят пламъците, но вратата обгоряла. Пристигнала и полиция.

Оказало се, че входната врата е била посипана с дървени стърготини и масло и запалена. За подпалвач е заподозрян Н. О. – местен жител, който според запознати бил гневен, че преди време край черквата загинали в катастрофа с автомобил момче и момиче. И искал да отмъсти на Господа, че не спасил близките му. Когато драснал клечката кибрит мъжът бил доста пиян, казаха местни хора.

Подпалвачът е бил задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Черквата „Свети Георги” е ремонтирана на 2 пъти през последните 20 години. Част от възстановяването й е с помощта на дарители, сред които и известният хирург проф. Иван Гаврилов, който е родом от Василовци.

Местните хора са гневни след палежа и искат строго наказание на виновника. Селото е известно в района с почитта си към традициите и християнската вяра. Във Василовци има две черкви, а в края на следващия месец ще бъде открит и параклис „Свети Дух”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право