Задържаха нелегален кюрд, тръгнал към Германия

Нелегално влязъл у нас турски гражданин е задържан за 48 часа от Районната прокуратура в Разград, съобщиха от Апелативна във Варна. Кюрдът е трябвало да бъде прекаран през границата с Румъния и да стигне до Германия.

Както „Труд” съобщи 37-годишният турски гражданин Бюлент М. беше засечен при проверка на автомобил в Разград в сряда. Чужденецът представил поизмачкан документ за самоличност, но при справка в системата на граничния контрол липсвали данни да е влязъл законно. Заедно с него бяха прибрани и двама мъже от разградското село Дянково.  Срещу шофьора на автомобила, в който бил турчинът, Ергюл Х.(40г.) е повдигнато обвинение за подпомагане на нелегално преминалия границата, уточниха от Апелативна прокуратура. Другият българин бил пуснат, тъй като нямало данни да е съучастник.

Към момента е уточнено, че турчинът е минал границата с България незаконно в района на Малко Търново в нощта срещу 31 октомври. Стигнал до Силистра, като вероятно е бил транспортиран от трафиканти, които са го изоставили и измамили. Той се залутал в района и позвънил на познат в Германия, че не може да се справи в чуждата страна. Онзи път му дал координатите на Ергюл от Разградско. Той отишъл да прибере чужденеца от Силистра, като за услугата взел 250 евро.   До момента мъжът бил с чисто съдебно минало и нямал прояви.

Планът им пропаднал, когато попаднали на патрул в Разград, който се задълбал в проверката и установил незаконното пребиваване.

Все още няма данни дали превозвачът е трябва да осигури преминаване на границата с Румъния или само да транспортира до определена точка турския гражданин.

Днес прокуратурата в Разград ще поиска от съда чужденецът да бъде задържан под стража.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право