Задържаха под стража джигита, убил колоездач и избягал

Варненци стягат нова Грамада на недоволството

25-годишният Петър Здравков, който в понеделник вечерта блъсна фатално с колата си "БМВ" 39-годишния колоездач и балетист от Държавната опера Мартин Чикалов на метри от Морската градина във Варна, остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд, който прецени, че има реална опасност Здравков да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Младият мъж никога не е имал книжка, но е шофирал редовно, заради което е бил наказван два пъти с актове. Въпреки че има проблеми със зрението, по време на инцидента той е управлявал автомобила си без очила, подчерта прокурор Галина Минчева. Тя изтъкна, че Здравков е извършил престъплението от самонадеяност.

По данни на очевидци младежът карал със 70-80 км/ ч по оживения булевард, преди да блъсне пресичащия велосипедист. След като го прегазил, продължил и само фактът, че други две коли на свидетели засекли неговата, го накарал да изостави возилото си на метри от произшествието и да побегне пеша, стана ясно на заседанието. Пред съда Здравков каза само, че много съжалява. До момента той отказва да дава показания. Адвокатът му заяви, че е избягал, тъй като е бил в шок. Младежът е с чисто съдебно минало, но има две криминални регистрации - за увреждане на чуждо имущество като непълнолетен и за кражба, заради която е получил административно наказание. Сега го грозят от 3 до 15 г. затвор. Тежкото произшествие вдигна на протест варненци.

Часове преди гледането на мярката на джигита в социалните мрежи се появи анонс за издигане на нова Грамада на недоволството пред община Варна. Флашмобът бе насрочен за петък вечер с апел всеки да остави камък на стълбите пред кметството. "Недоволни сме от грижата на нашите власти към нас. Те не ни опазват! Газенето на велосипедисти и пешеходци по тротоари и пешеходни зони стана епидемия", се казва в поканата за флашмоба. Още преди 2 дни велоклубове и приятели на загиналия Мартин Чикалов настояха за обезопасяване на пешеходните пътеки в подстъпите на Морската градина, поставяне на ограничителни колчета по тротоарите и спиране на незаконните гонки по улиците. Първата Грамада на недоволството пред общината бе издигната през пролетта на 2013 г., когато Пламен Горанов се самозапали в пика на протестите срещу поскъпването на тока, прераснал в недоволство срещу местната власт. Камъните стояха пред кметството цели три години, преди да бъдат разчистени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право