Задържаха под стража руски наркотрафикант, избягал от финландски затвор

Снимка: Архив

Пристигнал у нас на почивка с фалшив паспорт

Руски трафикант на дрога, участвал и в два грабежа, бе задържан под стража с решение на Варненския окръжен съд, докато приключи производството по екстрадицията му. Вячеслав Ф. е обявен за международно издирване с две Европейски заповеди за арест /ЕЗА/.

Едната е от 2014 г. на прокуратурата в Салпаусселкя и е свързана с разследване за разпространение на наркотици. Според него през 2010-2011 г. руснакът пренасял големи количества амфетамини и метаамфетамини от родината си в два финландски града, заради което може да лежи 10 г. зад решетките. Втората ЕЗА издала през септември миналата година прокуратурата в Хелзинки, след като 47-годишният Вячеслав бил осъден на 6 г. и половина за участие в два грабежа и пласмент на дрога, но успял да избяга от затвора в Коннунсуо.

Чужденецът бил заловен на 19 юли на летище Варна при опит да влезе у нас с фалшив паспорт на името на Стефан Н. Въпреки че опитал да унищожи папиларния си рисунък, за да избегне идентификация, две дактилоскопски експертизи потвърдили, че собственик на подправения документ е издирваният от Финландия престъпник. Пред съда руснакът обяснил, че дошъл в България на почивка. Определението на окръжните магистрати може да се обжалва пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право