Задържаха пожарникар - припечелвал като хакер

Началник на група "Оперативен център" в сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" в Силистра бе задържан под стража с определение на окръжния съд. 36-годишният Младен А. е обвинен от прокуратурата в престъпления против паричната и кредитната система, извършени от началото на 2016 г. до залавянето му на 12 юни.

В извънработното си време пожарникарят припечелвал като хакер. Разследващите влезли в дирите му, след като в Русе била разбита престъпна група от шестима души. В хода на досъдебното производство се установило, че в сградата на един от задържаните силистренският служител на МВР е поддържал сървър и компютри, ползвани за престъпна дейност. Чрез 3 електронни пощенски кутии Младен А. въртял интензивна интернет комуникация с един от русенските обвиняеми. В кутиите били открити 259 писма, съдържащи информация за множество сканирани лични данни на трети лица, фактури и файлове с данни за адресите на лични електронни пощи, техните пароли и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли. При претърсване у пожарникаря били намерени копия на документи за самоличност на различни лица, номера, дати на валидност и CVV-кодове на чужди кредитни карти.

Разследването разполага и с писмени доказателства, в които обвиняемият Тихомир Г. от Русе моли Младен А. да заличи информация от неговите имейл адреси, преди тя да бъде иззета и приложена към досъдебното производство.

Колко са жертвите на компютърни измами и какви са щетите от дейността на групата ще се изяснява тепърва. Младен А. може да обжалва мярката си за неотклонение пред апелативния съд във Варна, уточниха от пресцентъра на апелативната прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право