Задържаха престъпна група, готвела убийства и побои на прокурори и полицаи

Задържана е престъпна група, готвела убийства и побои на прокурори и полицаи. За това информира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са се планирали, според доказателствата, телесни повреди, включително и убийства, каза Гешев.

Той обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, обвиняеми и подсъдими, които са членове на тази група и не само.

13 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, 4 други се издирват, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура.

Престъпната наркогрупа била ръководена от Иван Йосифов - сина на Йосиф Йосифов-Костинбродския. Магистратите и полицаите от списъка попаднали в него, защото, по думите на шефа на Спецпрокуратурата и на главния секретар на МВР Младен Маринов, работели съвестно и не вземали пари, за да се прекратяват делата им. Затова физическото им отстраняване било единственият начин на групата да ги неутрализира.

Бандата била разбита в събота, а арестите станали на връх Шипка. „Групата е много конспиративна, но имахме точна оперативна информация“, обясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му, там бандата имала среща.

Групата имала много разклонения и била добре организирана – някои се занимавали с наркотици, други с рекет и силови действия срещу наркодилъри или длъжници, а отскоро разработвали и план за саморазправа с магистрати и полицаи, за да си отмъстят. Наркобандата се състояла от общо 17 членове. 10 от тях са в ареста, а трима са зад решетките по други дела и обвинения. Четирима са обявени за издирване и от МВР увериха, че имат данни за тях.

За набелязаните магистрати е поета специална защита, а Иван Гешев и Младен Маринов увериха, че това ще бъде гарантирано на всички останали полицейски служители и прокурори, които попаднат в подобни списъци на хора от криминалния контингент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право