Задържаха сърбин в Румъния, издирвали го за военни престъпления

Румънските гранични власти задържаха в петък през нощта сръбски гражданин, който е издирван чрез Интерпол за военни престъпления, съобщава днес румънският информационен сайт Зиаре.

Сръбският гражданин Стеван Б., на 50 г., се явил на граничния пункт на пристанището в Галац около 4,00 ч. на 5 май, за да влезе на румънска територия като част от екипажа на кораб, плаващ под флага на Сърбия. По време на граничния контрол румънските власти установили, че Интерпол издирва сръбския гражданин за арест и екстрадиране, тъй като е разследван по обвинения в геноцид, извършен в периода септември-декември 1991 г., уточнява румънската гранична полиция.

Съдебни източници съобщиха пред агенция Медиафакс, че става дума за Стеван Будак - сърбин, роден в Хърватия. На негово име има издадена европейска заповед за арест заради военни престъпления срещу цивилно население, както е формулирано в хърватския Наказателен кодекс. Това престъпление съответства на престъплението геноцид, съгласно румънското законодателство, са разяснили румънските съдебни източници.

Заповедта за арест на Стеван Будак е издадена въз основа на решение на съд в хърватския град Осиек, съгласно което в периода 1991-1995 г. мъжът, като член на паравоенна организирана група, е участвал в терористични действия срещу етнически хървати и унгарци.

Стеван Будак е бил предаден на оперативен екип на Службата за криминални разследвания на Окръжния полицейски инспекторат в Галац за предприемане на предвидените от закона мерки, посочва Зиаре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа