Задържаха турски гражданин, опитал да пренесе незаконно 30 кг хероин през границата ни с Турция

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа турския гражданин Метин Херсек, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10 октомври около 10.00 ч. през ГКПП „Малко Търново“, обл. Бургас, с лек автомобил, марка „Рено“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Р. Турция в Р. България, високорисково наркотично вещество - 56 пакета с кафеникаво прахообразно вещество, реагирало при полеви наркотест положително на хероин, с общо тегло 29 785 грама- престъпление по чл. 242, ал.4, вр. ал.2 от НК.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г до 20г. и „глоба“ в размер на от 200 000 до 300 000 лв., като превозното средство, послужило за пренасянето на наркотика се отнема в полза на държавата.

Роденият през 1963г. мъж е привлечен като обвиняем и за това, че на горепосоченото място и време, не изпълнил законовото си задължение за деклариране на парични средства в размер на 37 500 евро, пренасяни през границата ни, като стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери - престъпление по чл.251, ал.1 от НК.

Турският гражданин е задържан вследствие на отличната работа на митническите служители.

Предстои Окръжна прокуратура –Бургас да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Метин Херсек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право