Масови арести на лекари за схеми в ТЕЛК

Задържани са над 10 медици, заподозрени за фалшиви решения

Операцията продължава, разпитват се свидетели

Масови арести на лекари извършиха ГДБОП и прокуратурата във Варна при съвместна акция в понеделник. Задържани са над десет медици, заподозрени за участие в схеми за фалшиви ТЕЛК решения за инвалидност. Сред тях са както лекари от ТЕЛК в морската столица, така и от лечебни заведения в града. Предполага се, че схемата е задвижвала лекарка от Добрич - невролог с клиент във Варна, която е изписвала лекарства, а после нейни колеги от ТЕЛК са ги предлагали на пациентите.

В хода на операцията разследващите органи са разпитали много от хората с експертизи. Акцията на прокуратурата и ГДБОП срещу порочни схеми с решенията на ТЕЛК започна преди месец. Тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на НОИ - Ивайло Иванов обявиха, че се разследват стотици случаи на неправомерно отпускани инвалидни пенсии, които са ощетявали държавния бюджет с милиони.

Мащабната акция на прокуратурата, “Икономическа полиция” и осигурителния институт беше насочена основно към регионите с най-висок брой инвалидни пенсии. Оказа се, че близо 30% от всички получавани месечни добавки са в областите Силистра, Разград, Монтана, Габрово и Видин.

По-късно бяха извършени арести в Ловеч, при които бяха задържани председателят на  ТЕЛК в града - д-р Донка Минкова и един от посредниците. В тях бяха открити суми от близо 37 000 лв.

За нарушенията призна и здравният министър Кирил Ананиев. Акцията на ГДБОП и прокуратурата продължава. Очаква се здравното ведомство да изготви и предложи промени за пресичане на порочните практики в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право