Заев: Ако до лятото спорът за името на Македония не бъде решен, тогава вместо ние да отидем в Европа, ще доведем Европа тук

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви в интервю пред македонска медия, че всички знаят, че правителството на страната иска да почете достойнството на своя народ и държава в процеса на преговорите за разрешаване на спора за името с Гърция, „но, ако не дай Боже, до края на юни той не бъде разрешен, тогава вместо ние в Европа, ще трябва ние да доведем Европа тук“, предава македонското електронно издание „Фактор“.

Заев добави, че никой не го е молил да сменя имената на улиците или летището, но ако някой го поиска, той е готов да разговаря. По отношение на оптимизма за евроатлантическия път на Македония, премиерът заяви, че има ясни и строги критерии „и ако няма истински напредък, няма да можем да излъжем партньорите ни от ЕС, които искат да видят успешни реформи“.

Що се касае до спора за името с Гърция, македонският лидер смята, че засега успешно е реализирана само първата фаза, „в която посредникът Матю Нимиц ще седне с преговарящите от двете страни, за да провери дали те наистина са готови да вървят към разрешаване на проблема“. Той добави, че още не е време да се правят генерални изводи, но очаква честите срещи да доведат до решаване на въпроса.

Заев е на мнение, че преговорният процес за името „не е печелене на време или отлагане“ и че периодът до края на първата половина на годината, трябва да бъде използван за намиране на решение. Що се отнася до „довеждането на Европа“ в Македония, Заев има намерение да наложи изцяло европейските ценности, независимо дали страната е членка на ЕС, или не.

На твърдението, в което мнозина македонци вярват, че ако се стигне до решаване на въпроса за името, „Заев ще ги продаде“, премиерът отговори: „Ще докажа моят патриотичен принос към държавата, всичко, което имам е в Македония, всичко което научих е любов към моя народ и към моята държава. Аз съм напълно наясно, че патриотизмът е бъдещето на Македония... Затова нямам намерение нито да продавам, нито да купувам нещо“.

Премиерът е категоричен, че трябва да се проведе референдум по въпроса за името. Попитан на какви компромиси е готова Македония, Заев отговори: „До там, докъдето ще има ползи за Македония и докъдето Гърция направи компромис. И двете страни трябва да направят отстъпки по този въпрос и по този начин да създадат предпоставки да се видят като партньори под европейското знаме“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа