Заев не се отказва от сделката за името (обзор)

Опозицията обяви, че правителството е загубило легитимността си

Ципрас подкрепи смелостта на македонския си колега

Македонският премиер Зоран Заев не се отказва от усилията за окончателно приемане на споразумението с Гърция за името на бившата югорепублика, въпреки неуспешния референдум по въпроса.

На допитването в неделя гласуваха едва малко над 36,8% от избирателите, далеч под прага от 50% за успешност на плебисцита, който всъщност имаше консултативен характер. Същевременно близо 91,5% от гласувалите са били “за”. Въпросът на референдума бе “Подкрепяте ли членството в НАТО и ЕС чрез приемане на споразумението с Гърция?”.

Заев обяви, че е твърдо решен да вкара страната си в ЕС и НАТО. “Време е да подкрепим европейска Македония”, каза премиерът, който бе лице на кампанията, агитираща за участие в референдума и гласуване с “да”.

“Над 90% от гласовете са “за”, така че сега е ред на парламента да потвърди волята на мнозинството”, отсече Заев, който обаче не спомена ниската избирателна активност.

Той посочи, че ще внесе споразумението с Атина за гласуване в парламента и призова опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи документа. За одобрението му е нужно мнозинство от 2/3, с каквото управляващата коалиция начело със социалдемократите на Заев не разполага и ще се нуждае от гласове от ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицкоски обаче нарече референдума “дълбоко неуспешен” и допълни, че правителството е “загубило своята легитимност”. Засега той не е коментирал каква ще е позицията на партията му на бъдещото гласуване на споразумението.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас похвали “решителността и смелостта” на Заев да довърши приемането на договора за името, въпреки че това може да предизвика предсрочни избори в Македония (виж графиката).

Подкрепа за Заев заявиха и САЩ, и ЕС, които призоваха македонските политици да превъзмогнат тяснопартийните си интереси. Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг пък подчерта, че промяната на името представлява “историческа възможност” за Скопие и допълни: “Вратата на НАТО е отворена”.

Споразумението, предвиждащо новото име Република Северна Македония, бе постигнато през юни т.г. след 27-годишен спор с Гърция, която блокираше присъединяването на Скопие към НАТО и ЕС.

 

Позицията на българското МВнР

София зове Скопие да покаже зрялост

Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония, заяви българското МВнР в позиция по повод проведеното от Скопие допитване за името на страната.

От Външно министерство припомнят, че “референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха”. “Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат”, подчертава МВнР.

И призовава “целия политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми”. “Залогът е голям - бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са “за” членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона”, се казва още в позицията на дипломатическото ни ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа