Заев: новото име на Македония ще е приемливо за всички етнически общности

„Убеден съм, че евентуалното решение за името ще бъде приемливо за всички етнически общности. Не всички са консултирани по този въпрос, не съм имал лични консултации с тях, но ако се намери решение, то ще бъде приемливо за всичките етнически общности“, заяви в четвъртък министър-председателят на Македония Зоран Заев в парламента в Скопие.

„Искаме членство в ЕС и НАТО, но не на всяка цена. Всички подробности от преговорния процес са важни, без да се преминават червените линии – да успеем в нашите две стратегически цели: да получим покана за НАТО и дата за преговори с ЕС“, заяви Заев.

„С решението на името тази дата ще бъде известна. Ако имаме решение за името няма друга пречка да получим покана за НАТО. Затова се опитвам да съм внимателен, да информирам винаги, когато това е възможно, и да споделям информация и към по-малките опозиционни партии, независимо от кой етнически блок са. На разположение съм да споделям информация, защото искрено вярвам, че за такива въпроси трябва да изградим национален консенсус“, допълни премиерът, предаде "Фокус".

Според него албанският политически блок ДУИ е напълно информиран за хода на преговорите, а и в СДСМ има много албанци, които също така са създатели на политики с оглед на това, че са част от парламентарния състав.

„И аз, и външният министър Никола Димитров гледаме евентуалният договор за името с Гърция да бъде приемлив за всички етнически общности. Споделяме една родина, всички сме родени тук и тук живеем“, поясни Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа