Заев се отказа от предсрочни избори

Но ще прави ремонт на правителството

Македонският премиер Зоран Заев се отказа от свикването на предсрочни парламентарни избори, но се зарече да направи ремонт на правителството си, съобщава местната преса.

Решението било взето на заседание на Централния съвет на управляващата партия СДСМ в Охрид, което приключи късно в неделя.

В началото на месеца Заев обяви, че може да поиска предсрочен парламентарен вот, ако Скопие не получи през лятото дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Започването на преговори стана възможно, след като миналото лято Скопие и Атина сложиха край на дългогодишния спор за името на бившата югорепублика с Преспанското споразумение, което влезе в сила в началото на т.г.

Към момента обаче няма единодушие сред държавите от ЕС за започване на преговори със Северна Македония. Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 20-21 юни, но дата ще има евентуално през октомври.

По този повод Заев заяви, че „два или три месеца не са толкова важни”, и че правителството с целия си капацитет трябва да реализира реформите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа