Заем решава проблема с осветлението на Шумен

Чрез заем за 2 г. общината може да реши проблема с уличното осветление

Община Шумен ще изтегли банков заем, за да реши проблема с уличното осветление в града. Прогнозата е 2,5 млн.лв. да бъдат достатъчни, а на сесия в четвъртък общинските съветници дадоха принципно одобрение, като гласуваха актуализираната бюджетна прогноза до 2020 г.

Въпросът предизвика разпалена дискусисия, от групата на БСП имаха претенции относно формата на кредита. По тяхно мнение обновлението трябва да стане, чрез т.нар. "договор с гарантиран резултат", който да се сключи с фирма, която да инвестира в рехабилитацията.

Проучвания обаче показват, че по-изгоден е банков заем, настоя кметът Любомир Христов. Освен това идеята е да се теглят средства поетапно, толкова, колкото ще се ползват. Градоначалникът увери, че община Шумен може да си позволи да изтегли нов заем и представи справка, че от началото на мандата му са погасени 17 млн. лв. Това е половината от наследените задължения от предходното кметско ръководство.

Подмяната на уличното осветление със съвременни енергоспестяващи лампи е наложителна. Има проблеми по почти всички улици, валят сигнали от граждани. При подмяна, ще се намалят и разходите за поддръжка, и сметките за ток на общината. Проектът може да бъде реализиран за две години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България