Закинтос в готовност за очаквания нов трус

В ситуация на пълна готовност през следващите 48 часа остава остров Закинтос. Това бе обявено след срещата на Координационния съвет за гражданска защита на острова. Екип от сеизмолози бяха изпратени на мястото. Те поставиха специални сеизмографи, които да следят вторичната активност на земните недра в района.

След проведената среща стана ьсно, че следващите 48 часа са кризистни и рискови за острова.

"Не е изключен нов силен трус с магнитуд от около 5,5 по скалата на Рихтер", каза председателят на Организацията за антисеизмично планиране и защита професор Евтимиос Лекас, който с група учени е на Закинтос. По отношение на плажа Навагио, където г-н Лекас прелетя с хеликоптер, заяви, че "има следи от свлачища, но през следващите няколко часа ще преценим колко рискови са тези свлачища".

Властите предупредиха хората да обезопасят всеки опасен предмет в домовете си, който би могъл да падне, и да предизвика наранявания. Островът е зона с висока сеизмична активност. През 1953 г. земен трус разрушава почти напълно сградите на него.

Припомняме, че трусътот вчера беше усетен в цяла Гърция и накара хората да излязат по улиците. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център в Албания, Италия, Македония, Турция, Либия, Босна и Херцеговина, България и Малта също са усетили земетресението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа