Законодателни промени удрят некоректните работодатели, които бавят заплати

Снимка: БНР

Законодателни промени срещу некоректните работодатели ще предложи времената парламентарна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Това съобщи председателят й Диана Йорданова по БНТ. По думите й, народните представители в комисията вече обсъждат предложенията за промени в седем закона на омбудсмана и синдикатите.

"Комисията вече има три проведени заседания. Предстоят още. Изслушали сме представители на всички институции - Агенция по труда, НОИ, НАП, Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители, омбудсманът на Република България, за да стигнем до основните причини да се стигне до неизплащане на заплати и какви законови мерки бихме могли да вземем", коментира Диана Йорданова.

Депутатът призна, че има доста остра социална чувствителност по темата. :Изслушахме както работодателите, така и представители на синдикалните организации, за да чуем и двете страни. Радващото е, че случаите на неизплащане и некоректни работодатели намалява в годините. Това значи, че Инспекцията по труда си върши работата", изтъкна Йорданова.

Тя каза също, че се готвят законови промени по отношение прехвърлянето на фирми и на дялове на съдружници. "Освен да бъдат проверявани за данъчни задължения, лицата да бъдат проверявани за това, дали имат издадени или влезли в сила наказателни постановления или съдебни решения", обясни депутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика