Закон подбра агресивни кучета и лоши стопани

Собствениците на кучета над 5 кг ги грози глоба до 1000 лева, ако ги разхождат пуснати и на забранени за това места. Снимка: Пламен Стоименов

Депутати забраниха домашни любимци над 5 килограма да се разхождат без каишка и намордник

Обсъжда се задължителна кастрация

Тежки случаи на нападения от агресивни кучета накараха парламента да потърси решение на проблема с промени в Закона за ветеринарномедицинска дейност, обясниха депутати пред “Труд”. При един от последните инциденти пет домашни кучета от породата кане корсо убиха 39-годишен мъж до село Владо Тричков.

Днес на първо четене беше забранено разхождането на кучета над 5 кг без повод и намордник. Десетократно по-висока глоба от 1000 лева пък се предвижда за агресивни четириноги без повод и намордник. 500 лв. е сакцията за разхождане на куче на детска площадка или на места, където общината изрично е сложила забрана за кучета.

Някои от обсъжданите промени, които могат да влязат в Закона, обаче дублират текстове от вече съществуващия Закона за защита на животните. Освен това контролните функции остават при общините, както беше и досега, и не това не даваше никакъв резултат за решаване на проблемите. Това коментираха пред “Труд” собственици на кучета и специалисти в областта на развъждането и отглеждането на кучета във връзка с дискусиите, които се водят в момента.

Сред предложенията от експерти е въвеждането на задължителна кастрация на кучетата, освен за тези, които се използват за разплод и развъдна дейност. Ако собствениците не желаят да го направят, да им бъде налагана завишена такса.

Предвижда се още по-сериозен контрол върху задължителната регистрация и чипиране на всички домашните любимци.

“Промените са безсмислени по много причини. На първо място вече съществуват такива санкции, но в друг закон - Законът за защита на животните, но властите отказват да го прилагат. Държат на Закона за ветеринарномедицинската дейност. На второ място, контролът остава отново при общините и досега виждаме какъв е резултатът от това нещо”, обясни пред “Труд” Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Специалистите са единодушни и че не се адресира основният проблем - липсата на контрол при развъждането, търговията, придобиването и отглеждането на животни, което води до поведенчески смушения при кучетата. “Не може в интернет да се продават всякакви животни от всякакви търговци”, допълни Гечев.

По думите му Валери Симеонов (виж карето) е прав за едно - че контролните функции трябва да бъдат иззети от общините. “Но ако просто бъдат натикани в агенцията по безопасност на храните, резултатът ще бъде същият, тоест нищо няма да се случи пак. Смятам, че единственият вариант е да се обособи работеща зоополиция към МВР, която да се занимава с това нещо, защото ще имат нужните правомощия да го правят, от друга страна, ще има един единствен контролен орган, който няма да може да прехвърля отговорността както правят Агенцията по храните и общините”, посочи още експертът.

Чуждият опит сочи, че на повечето места полицията се занимава и най-добрият вариант е у нас да се създаде отделна дирекция в МВР, защото в момента зоополицията е имитация на такава. Това обаче минава през промяна в закона за МВР, обясниха специалистите.

“Другият вариант, но доста по-малко вероятен, е да се създаде Агенция за закрила на животните към земеделското министерство. Трябва да бъде извън агенцията по храните, защо при тях има интересен феномен - отговарят за хуманното отношение, но и за клането и умъртвяването на животни. Има яко противоречие на това, което вършат”, уточни Гечев.

 

Част от предложените мерки

  • засилен контрол върху задължителна идентификация с микрочип и ваксинация
  • задължителна кастрация (без тези, които се използват за разплод и развъдна дейност)
  • десеторна такса за тези, които не желаят да кастрират
  • санкции за изоставяне
  • задължителната идентификация и регистрация за развъдчици
  • регулация на онлайн търговията с кучета
  • по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане
  • единна методика за определяне агресивността при кучетата
  • засилване на контрола върху кучета пазачи
  • обучение на собствениците, особено на големи кучета
  • по-високи санкциите за свободно пускане на животни
  • ограничения в районите на детски градини, училища и паркове
  • засилен контрол от местната власт и задължителен брой проверки

 

Лъчезар Планински, треньор на кучета, пред “Труд”:

Има тестове за агресия, гоненето по полянките е несериозно

“При сигнал, че дадено куче е агресивно, то може да бъде тествано от специалист. В мобилните групи от общината може и да има хора с тапия за това, но на практика нещата са различни. Гоненето по полянките е просто несериозно”, категоричен бе пред “Труд” треньорът на кучета Лъчезар Планински.

Във връзка с предложената единна методика за определяне на агресивността при кучетата той обясни: “Първо се прави тест с изцяло незаплашителни действия от далече как реагира кучето на човек и на себеподобен. След това се скъсява дистанцията. Има и тест с лека провокация, при която се следят реакциите на кучето във всяка една секунда. Може да се хвърли топка покрай кучето, което се тества, и друго куче да мине покрай него да си я вземе на спринт. Наблюдаваме кучето и тогава даваме рецензията си”.

 

Собственици с резерви

Много хора са неподготвени за стопани

По повод задължителната кастрация, кучкари с опит са категорични, че трябва да има повече контрол относно развъждането, защото всички са свидетели на много междусъседски кучила, чието здравословно състояние е неясно.

Като собственик на три кучета Нина Иванова смята, че трябва да се работи за превенция срещу агресивността. Едно от предложенията е да се обръща внимание към бъдещите стопани - те да могат да получат консултация и помощ относно възпитанието на кучетата. Това ми се струва добра идея, защото се оказва, че много хора са абсолютно неподготвени да имат любимец, казва Нина.

“И трите ми кучета са следствие от регламентирано развъждане. Аз не подкрепям другия вариант, точно заради това, че там не може да се гарантира характерът на кучетата. Ние не развъждаме само за красота и т. н., ние преценяваме и характера. Агресията е свързана с това. Но тук идва най-важният момент - възпитанието и социализацията”, уточнява Нина.

 

Валери Симеонов в парламента:

Боса мутра по шорти не се плаши от проверяващи

От момента, в който кучето излезе от дома, трябва да е с намордник, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна при обсъждане на промени в закона.

Според него извеждането с намордник трябва да е задължително условие, защото всяко куче може да хапе, не само големите. “Малки деца стават свидетели на сбиване на малки кучета, тече кръв, откъснати уши.. това също нанася поражения”, каза Симеонов. Според него санкционирането на стопаните на животни, нарушаващи и сега действащите забрани, трябва да е възложено на полицията, а не на общинските власти, които очевидно не се справят.

“Класика в жанра е мутра, боса по шорти, около него се мотае едно агресивно куче. Как ще се наложи санкция от общински служител? Той в шортите не носи лична карта, изсмива им се и продължава”, даде пример Симеонов от Бургас. “Всяко куче без намордник, да бъде прибирано, без мерене на кантари и доказателства, че е агресивно или нещо подобно”, заяви той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е вносител на промените, поиска максималният срок за подаване на предложения преди второ четене от 3 седмици и депутатите се съгласиха.

“Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с бездомните кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета”, каза Атанасова. Според нея изменението цели подобряване на контрола и повишаване безопасността за населението.

В нейния проект са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод. Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

При обсъждането на промените е отбелязано, че следва да се предвиди и административна отговорност за длъжностни лица, които не изпълняват вменените им по закон задължения и функции.

 

Реалност

Общините отговарят, но са пас

В новите текстове е заложено още при придобиването на куче да има задължителната идентификация и регистрация, като контролът тук отново е на общините. Те са тези, които имат контролни функции върху домашните кучета - не само да не напускат мястото, където са отглеждани без надзор, не само да не проявяват агресивно поведение, но и да бъдат чипирани и регистрирани, уточняват природазащитници.

Общините имат задължение по Закона за защита на животните и към бездомните животни. “Двата проблема са свързани и е ясно, че нито едните задължения се изпълняват, нито другите. И когато стане такъв инцидент като последните с нападнати хора, го играят пас и вечно обвиняват законодателството, че им пречи. Каквито и закони да бъдат приети, като не се изпълняват задълженията, нищо не се случва”, разясни Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България