Закопчаха двама ало измамници, докато вземат плик с пари от възрастна жена в Самоков

Криминалисти от РУ - Самоков задържаха на местопроизшествието участници в схема за телефонни измами, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Действията по разследването стартирали след подаден сигнал от жителка на Самоков. Тя разказала, че е получила телефонно обаждане за предаване на поредна парична сума под предлог, че съдейства за провеждането на полицейска операция. Непознатият, представил се за полицейски служител, я инструктирал да събере сумата от 5000 лева и да я предаде на мъж, който ще дойде за целта пред адреса й.

62- годишната жена обяснила, че в рамките на последните 48 часа вече два пъти е била въведена в заблуждение по телефона по същата схема и е предала значителни парични суми и златни накити. След първото обаждане тя оставила до бетонов стълб в Самоков плик със сумата от 12 000 евро и около 10 грама златни накити. Повторното измамно обаждане било придружено с инструкции да изтегли допълнителна сума от сметката си в банков офис в столицата, които тя доверчиво изпълнила и оставила в района на столичен хотел сумата от 4600 лева.

Веднага след получаването на сигнала служители на група „Криминална полиция“ в РУ- Самоков предприели оперативни и заградителни действия, в резултат на които, непосредствено след предаването на въпросната парична сума, те задържали двама столичани- на 18 и 25 години. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в районната прокуратура извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК и им е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на допълнителните оперативно- издирвателни действия, проведени съвместно със служители на сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“, наред с двамата задържани са установени и други лица, съпричастни към идентични телефонни измами, извършени на територията на София и Южна България.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право