Закриват Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград

В навечерието на Коледа Кризисният център за жени жертви на домашно насилие в Димитровград затваря врати. Причината - липса на финансиране. Това е единствения по рода си център в цяла Югоизточна България и е най-големия в страната ни с капацитет от 12 до 15 души.

За две години през центъра са преминали 38 жени и техните деца. Всички те са получили психологическа и юридическа помощ. Повечето са успели да се разведат и да започнат работа:

„Почти години съществувахме благодарение на дарения и от компания и след 6-месечно прекъсване благодарение на Фонд "Социална закрила" продължихме макар и само за пет месеца.“, обясни пред БНТ Петя Петкова, управител на БЦДИ, клон Хасково.

Единственият шанс центърът в Димитровград да продължи да работи е с помощта на местната власт. Общината обаче има други приоритети.

„За да открием нова услуга, ние трябва да предложим компенсиран бюджет, т.е. ние трябва да закрием друга услуга или да намалим капацитета. В момента предлагаме 13 услуги, които са ни необходими. Ние не можем да закрием тези, да открием една нова като кризисния център.“, коментира Галя Пенева, гл. експерт "Здравеопазване и социални дейности".

8 са кризисните центрове за жени жертви на домашно насилие в България. Общият им капацитет е 70 места, според европейските изисквания те трябва да бъдат 378.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България