Закрито училище става база на художници

Шуменското V-то основно училище "Иван Вазов", закрито преди 8 г., отваря врати като база на художници. Част от класните стаи на третия етаж ще се превърнат скоро в творчески ателиета. Дружеството на художниците в Шумен ще получи и стая на втория етаж, плюс постройка за скулптури в двора на училището. Творците влизат в школото след решението на общинския съвет, взето на последната сесия тази седмица.

Вече има подадени заявления от 8 художници, които искат ателиета в сградата, каза председателят на шуменското дружество Александър Величков. В класна стая ще творят по трима, пресмята той. Ще има място и за ръководството на дружеството, което досега заседаваше по кафенета. В школото е планирано да има и зала за камерни експозиции.

Преди да закипи творчество в училището, сградата има нужда от лек ремонт, заради течове от покрива и той ще бъде извършен от общинска фирма.

Художниците ще се отплатят за жеста на общината със свои творби, няма да дължат наем.

Община Шумен няма интерес да държи затворено бившето образователно средище, защото то се руши. Затова е изпратено предложение и до Министерство на земеделието и храните да настани всички свои служби в школото. Сега те са разпръснати на няколко места и обслужването на гражданите е затруднено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони