Закриха първенството на Гърция с пистолет

Закриха футболното първенство на Гърция с пистолет. Това се случи след невиждан скандал на дербито ПАОК - АЕК. В 90-ата минута Фернандо Варела вкара гол за "черно-белите", който реферът Йоргос Коминис отмени заради засада. Това вбеси Иван Савидис, собственика на ПАОК. Руският олигарх с гръцки корени нахлу на терена с пистолет на кръста и бодигардове, които разпръснаха всички наоколо. Полицията, която охраняваше срещата, само гледаше. Босът замарширува демонстративно и заплашително към реферите, които се бяха скупчили и се чудеха какво става.

"Ти си приключил със съдийството", изкрешя Савидис към рефера.

Разяреният президент отправи заплахи и към представители на АЕК. Арбитърът веднага прекрати мача, а играчите и треньорите на гостуващия тим се покриха в съблекалнята.

"Минути по-късно реферът Коминис дойде при нас и каза, че е готов да продължим срещата - каза Маноло Хименес, треньор на АЕК. - От нашето ръководство категорично отказаха да пуснат играчите на терена при подобна обстановка. Мач с оръжие не се играе. Все едно се намирахме в Дивия запад. Не мога да повярвам, беше като във филм на Клинт Ийстууд. Реферът ни каза, че резултатът е 0:0 и не знае какво ще се случи."

Но два часа след скандала Коминис промени мнението си, тъй като заявил пред щаба на ПАОК, че голът е редовен.

"След решение на рефера двубоят бе прекратен в 90-ата минута заради отказ на АЕК да доиграе мача", написаха във фейсбук от ПАОК.

А 24 часа преди двубоя от актива на "черно-белите" бяха отнети три точки. Причината – през февруари техен фен удари Оскар Гарсия, треньор на „Олимпиакос“, с ролка тоалетна хартия. Федерацията присъди и служебна загуба на ПАОК, който освен това бе санкциониран да играе следващите си два домакински мача пред празни трибуни.

"Спираме първенството за неопределено време - каза Йоргос Василиадис, министър на спорта в Гърция след среща с премиера Алексис Ципрас. - Започваме с разпитите на всички замесени."

Йоргос Савидис, син на Иван, пък се оплака в социалните мрежи, като заяви, че се страхува за живота на баща си, въпреки че олигархът беше единственият въоръжен на терена.

"Ако трябва да избирам между здравето на баща ми и тази титла, решавана задкулисно и в съдилищата, със сигурност избирам първото - написа наследникът на боса. - ПАОК е моят живот, но баща ми е моят Бог."

През 2015 година в тима на „черно-белите“ бе привлечен Димитър Бербатов по личното настояване на Иван Савидис.

За трети път спират шампионата

Прекратяването на първенството в Гърция е трето за последните 3 години.

През 2015-а мачовете бяха отменени заради насилието по футболните стадиони. Тогава столичното дерби между „Панатинайкос“ и „Олимпиакос“ завърши след множество инциденти с участието на хулигани. Два дни по-късно среща на Изпълнителния комитет към Гръцката футболна лига беше прекъсната след бой между представители на двата тима. Принудителната пауза продължи две седмици и шампионатът беше подновен след намесата на премиера Алексис Ципрас.

През ноември 2016-а първенството на южната ни съседка пак беше прекратено. Причината този път бе опожарената извънградската къща на председателя на съдийската комисия Йоргос Бикас на Халкидики. Шампионатът бе подновен 20 дни по-късно.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят