Залесяват повече медоносни дървета

Снимка СИДП-Шумен

На стопански съвет в Шумен, в който взеха участие директорите на 18 териториални поделения към Североизточното държавно предприятие, бе обсъдено предложеното от министър Десислава Танева закупуване на малки частни гори и увеличаване на залесяването с 10% на медоносни видове дървета.

Целта е да бъде подпомогнат отрасъл пчеларство.

Ръководителите на териториалните поделения докладваха какви резерви имат и къде могат да бъдат увеличени площите при есенното залесяване. Директорът на СИДП инж. Веселин Нинов призова колегите си да подпомагат пчеларите не само със залесяване, а и с предоставяне на фиданки от медоносни видове, които самите производители на мед да преценят къде да бъдат залесени. Нинов коментира, че е правено преди време и е изключително добра практика, която ще продължи.

43% е изпълнението за ползване на дървесина към петмесечието в стопанствата на Североизточното държавно предприятие, беше отчетено по време на съвета. С най-добри резултати е ДГС-Омуртаг, където реализацията за годината по финансов е план е 80%. Традиционно с отлични финансови резултати са ДЛС-Шерба, ДГС-Върбица, ДГС-Шумен и ДГС-Генерал Тошево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони