Заловиха бракониери, изсекли цяла гора

Полицаи и горски спипаха банда бракониери изсекли около изборите цяла гора край Берковица. При залавянето им незаконните секачи побегнали с камиона си и изхвърлили част от дърветата край пътя. В четвъртък след сигнал за нелегална сеч край село Комарево служители на МВР и Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Берковица пристигнали в местността „Салиевото” и заварили четири мъже, които товарели с трупи от дъб и цер „ГАЗ 63”.

Щом забелязали униформените обаче бракониерите се метнали на камиона и дали газ по черните пътища. Пазителите на реда последвали бегълците, но мъжете започнали да изхвърлят отсечените стволове от каросерията. Когато полицаите успели да настигнат и спрат „ГАЗ”- ката, тя била вече почти празна. Горските са събрали изхвърлените дърва и са ги оставили на съхранение в разсадника си.

На мястото на сечта са открити подготвени за транспортиране още 30 кубика трупи. Експертите установили, че за последните десетина дни бандата е изсекла 303 дървета дъб и цер край Комарево и е добила незаконно около 150 куб. м. дървен материал. Заловената група - Славко И./40/, Величко П./38/, Пламен В./33/ и Анатоли Ц./39/ работят за един от най-големите бракониери в района – Д. Ч., казаха горски.

Той наема работници без договори, камионът му се води на негов близък, а хората му заглушават монтирания в автомобила джипиес, за да не бъдат проследявани, обясниха лесничеи. От началото на миналата година до март 2017 г. служителите на РДГ в Берковица са задържали близо 1400 куб. м. дървесина, 125 моторни превозни средства, 24 коня, 114 каруци и 90 моторни триони на бракониери и са съставили 1522 акта.

Въпреки огромните щети, които причиняват обаче, нелегалните секачи и шефовете им най-често се отърват с дребни глоби и продължават опустошаването на горите, коментират лесовъди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони