Заловиха изпечени бракониери след гонка край Монтана

Инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и полицаи от Монтана заловиха след преследване с автомобили двама от най-опасните бракониери в Северозападна България.

В колата на нарушители са открити незаконни мрежи, риба и дори уловен корморан. Акцията срещу нелегалните риболовци започнала в петък вечерта, когато служители на ИАРА засекли известните в района бракониери Пламен Т. – Видрата и Атанас А. да залагат тъкъми в язовир „Огоста”.

Инспекторите заложили денонощен пост и сутринта в събота забелязали нарушителите да идват, за да приберат улова. На помощ била извикана и полиция и униформените се опитали да спрат двамата мъже за проверка.

brakonier_montana20171004bБракониерите обаче дали газ и пробвали да се избягат, но били заловени. В колата им инспекторите открили гумена лодка, рибарски мрежи, риба и оплетен в мрежата малък корморан, който е защитен от закона вид. Двамата нелегални риболовци са задържани за 24 часа и по случая е започнало досъдебно производство.

„Пламен Видрата и Атанас са закоравели бракониери. От години ловят незаконно и продават риба от язовир „Огоста”. Въпреки , че са залавяни многократно, всеки път се измъкват от сериозни наказания!”, коментираха от ИАРА.

Срещу Пламен Т. – Видрата досега има образувани три досъдебни производства, а наложените му глоби са за близо 20 000 лева. През ноември миналата година той бе хванат с 220 кг риба, а в дома му бяха открити 126 нелегални мрежи.

„Надяваме се този път бракониерите да бъдат осъдени и да бъдат спрени преди да опустошат водоемите!”, коментираха рибните инспектори. Заради бракониерските набези в язовир „Огоста” и реките в района миналата година законните рибари започнаха протести и поискаха строги и бързи наказания за нарушителите. Вместо санкции за виновниците обаче бяха изпотрошени колите на няколко рибари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България