Заловиха последните двама от джихадистката група "Бийтълс" в Сирия

Кюрдски бойци в Сирия заловиха последните двама членове на така наречената група „Бийтълс“ от „Ислямска държава“, участвали в изтезаването и обезглавяването на най-малко 27 западни граждани. Бойната група „Бийтълс“, наречена така заради британския акцент на нейните бойци, които всъщност са британски граждани, всички от тях родени или живели в Лондон, се състоеше от четири души.

Водачът на групата e Мохамед Емуази, известен е с прозвището „Джихади Джон“, добил печална слава покрай видеоклипове на „Ислямска държава“ с обезглавявания, беше убит при нападение с дрон през 2015 година в Рака. Ейн Дейвис е в турски затвор след като беше задържан миналата година близо до Истанбул. Кюрдските бойци в Сирия са заловили и останалите двама - Алекзандра Коти и Ел Шафи Елшейх в средата на януари, но новината беше съобщена едва в четвъртък от вестник „Ню Йорк таймс“. Сред жертви на „Бийтълс“, чиито екзекуции бяха разпространени с видеоклипове, са британските хуманитарни служители Дейвид Хейнс и Алан Хенинг, американския им колега Питър Касиг и американските журналисти Джеймд Фоли и Стивън Сотлоф, информира БНР.

Подкрепяните от американците кюрдски и арабски бойни групи изиграха ключова роля в изтласкването на „Ислямска държава“ от твърдините й в Сирия. Американски служител, пожелал анонимност, каза, че Коти и Шафи Елшейх са били заловени от подкрепяния от САЩ кюрдско-арабски алианс "Сирийските демократични сили" (СДС) в Източна Сирия.

Държавният департамент на САЩ включи Коти в черен списък през януари 2017 г., като заяви, че той бил пазач на "Бийтълс" и вероятно е участвал в извършвани от групата екзекуции и изключително жестоки методи за мъчение. Британският гражданин действал като вербовчик и бил отговорен за вербуването на няколко сънародници за членове на „Ислямска държава“.

Другият заловен - Елшейх, беше включен в терористичния списък на САЩ през март 2017 г., тъй като си спечелил репутация със симулирано удавяне, фалшиви екзекуции и разпъвания на кръст, докато е бил тъмничар на „Ислямска държава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят